Pečené vepřové koleno na pivě

3 vepřová kolena – vykostěná, ale s kůží
1/2 l černého piva
10 (i více) stroužků česneku
3-4 cibule
8 lžic plnotučné hořčice
sůl, černý pepř celý a mletý
nové koření, bobkový list
kmín, mletou sladkou papriku

Pečené vepřové koleno na pivě – recept

Připravíme si 3 vepřová kolena bez kosti s kůží . Kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Srolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí a přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopečeme dozlatova a dokřupava.
Šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zředíme a lehce dohustíme jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Podle potřeby dochutíme, z kolen odstraníme provázek.

Pečené vepřové koleno na pivě podáváme se šťávou a brambory, s knedlíkem nebo s chlebem.