Pečené brambory se slaninou a sýrem

1 kg brambor
1 lžíce oleje na vymazání plechu
150 g slaniny
150 g plátkového sýra (moravský bochník, gouda apod.)
200 ml zakysané smetany
hrst usekané pažitky
sůl

Pečené brambory se slaninou a sýrem – recept

Troubu si předehřejte na 200°C.
Brambory ve slupce dobře omyjte (vydrhněte kartáčkem) a podélně rozkrojte na poloviny. Plech potřete olejem a brambory na ně rozložte řeznou stranou nahoru a pečte asi 40 minut (záleží na velikosti brambor).
Chvíli před dopečením na každou bramboru položte plátek slaniny a pečte, dokud se slanina nerozpeče dokřupava. Nakonec přes slaninu položte kousek sýra a dopečte – až se sýr roztaví.
Zakysanou smetanu promíchejte, přidejte sůl a usekanou pažitku.

Pečené brambory se slaninou a sýrem můžete podávat se zakysanou smetanou jako hlavní jídlo event. jako přílohu.

TIP

Jinak zase budou brambory chutnat, když je před pečením posypete kmínem ev. obložíte lístky bylinek (např. šalvěj). Do zakysané smetany můžete jindy přidat brynzu nebo lučinu a dochutit ji pak prolisovaným česnekem,