Ovčácký řízek

800 g vepřové pečeně nebo kýty
4 vejce
150 g brynzy
50 g šunky
2 lžíce másla
sůl. mletý pepř
několik snítek zelené petrželky

Na obalení:

hladká mouka
vejce
strouhanka
olej na smažení
citrón na ozdobení

Ovčácký řízek – recept

Šunku nakrájíme na jemné nudličky, lístky zelené petrželky nadrobno nasekáme (pár si jich odložíme na ozdobení).
Na pánvi rozehřejeme máslo a šunku na něm orestujeme. Vejce rozmícháme s brynzou, přilijeme je do pánve a za stálého míchání necháme srazit. Odstavíme z ohně a vmícháme nasekanou petrželku a necháme zchladnout.
Očištěné vepřové maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme je a doprostřed plátků rozdělíme připravenou náplň. Maso přes ni přeložíme, kraje k sobě přitiskneme a sepneme párátkem.
Takto naplněné řízky obalíme v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a řízek z obou stran smažíme dozlatova asi 7 minut (z každé strany).
Po usmažení řízek vyjmeme a dáme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
Ovčácký řízek na talíři rozkrojíme, ozdobíme lístky petrželky a plátky citrónu.

Vhodnou přílohou je bramborový salát, bramborová kaše nebo jen vařené brambory.

Ovčácký řízek stojí za to ochutnat!