Ořechové řezy z lineckého těsta

Na těsto:

210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g tuku (polovinu másla, polovinu rostlin. tuku)
2 žloutky
vanilkový cukr
trochu citrónové kůry (nastrouhané)
pikantnější marmeládu na potření

Ořechová směs:

2 bílky
100 g strouhaných ořechů
50 g cukru
trochu citrónové kůry

Ořechové řezy z lineckého těsta – recept

Z mouky, cukru, tuku, žloutků, vanilkového cukru a strouhané citr. kůry vypracujeme hladké, lesklé těsto, které necháme v míse v chladnu odpočinout.
Pak z těsta vyválíme placku asi 7 mm silnou, kterou na plechu vyloženém pečicím papírem zapečeme, ale nedopečeme. Potom (pořád ještě na plechu) potřeme placku dobrou, ale nepříliš řídkou marmeládou (džemem) a ořechovou směsí, kterou si připravíme ušleháním bílků do tuha, do nich vmícháme strouhané ořechy, cukr a trochu nastrouhané citr. kůry. Ořechovou směs pak naneseme na vrstvu marmelády, uhladíme ji, zlehka narýhujeme vidličkou a dopečeme.

Upečenou placku krájíme na ořechové řezy z lineckého těsta až za studena.