Dipy jsou nutností u každého grilování. Hodí se k masu i grilované zelenině. Náš dnešní recept je úžasný v tom, že ho využijete k obojímu a navíc i k syrové zelenině. Stačí ji nakrájet na vhodně velké kousky velikosti sousta a namáčet do dipu. Ten je navíc tak jednoduchý, že po těch kupovaných už nikdy nesáhnete. Stačí mít doma jen několik málo surovin a dokonalý dip je na světě.
Pro 4-6 osob budete potřebovat:
- 200 g vysokoprocentní zakysané smetany
- ½ lžičky sušeného česneku
- hrst nadrobno nasekané pažitky nebo čínské pažitky, vhodný je i medvědí česnek nebo hladká petrželová nať
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Náš tip: Pokud děláte dip jen pro dospělé, nasekejte do nej i chilli papričku zbavenou jadérek.
Postup:
Zakysanou smetanu vyklepněte do mističky. Nasekejte zelené bylinky a smíchejte se zakysankou, přidejte sůl, pepř a česnek. My používáme sušený granulovaný, ale pokud chcete, aby chuť česneku v dipu převládala, klidně použijte asi 2-3 stroužky čerstvého, který utřete do pasty. Pro dospělé můžete přidat i sušené chilli nebo čerstvou chilli papričku.
Náš tip: Pokud grilování ladíte do asijské kuchyně, místo zmíněných bylinek použijte koriandr a přidejte ½ lžičky nastrouhané kůry z limetky a pár kapek limetkové šťávy.