1 kg brambor
1 šálek oleje
3-4 rajčata nebo 2 lžíce protlaku
1 cibule
3-4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
trocha cukru
ňecké brambory – recept
Očištěné brambory nakrájené na půlměsíčky necháme jednu hodinu odstát ve vodě (sníží se obsah škrobu a omáčka pak nebude příliš hustá). Cibuli nasekáme a necháme zesklovatět na horkém oleji. Když cibule malinko zezlátne, přidáme k ní do hrnce scezené brambory a vše zamícháme. Po chvilce přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, případně zředěný protlak. Osolíme opepříme, přidáme usekaný česnek a trochu cukru. Podlijeme šálkem vody, uvedeme do varu. Obsah nádoby necháme jen pomalu probublávat na mírném ohni, dokud brambory nejsou měkké a voda se nevsákne – někdy to může trvat i déle (podle druhu brambor).
ňecké brambory podáváme jako samostatné jídlo se salátem nebo jako příkrm k různým masům.