210 g másla nebo Hery + na vymazání velké bábovkové formy
210 g cukru krupice
6 velkých (nebo 8 malých) vajec
270 g hladké mouky
kůra z 1/2 citronu
1 a 1/2 sáčku kypřícího prášku
200 – 250 ml mléka
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
trochu hrubé mouky na vysypání formy
cukr moučka na poprášení bábovky
Mramorová bábovka – recept
V míse utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do bílé pěny. Přisypeme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, prosátou mouku s kypřícím práškem, přilijeme mléko (několik lžíc si necháme stranou) a umícháme hladké těsto.
Nakonec do těsta zlehka zapracujeme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Velkou bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta nalijeme do formy.
V misce rozmícháme vanilkový cukr, kakao a odložené mléko na hladkou kašičku a směs vmícháme do zbylého těsta, které pak nalijeme na světlé těsto v bábovkové formě a pečeme v předehřáté troubě při 180° C asi 40 – 45 minut.
Ke konci pečení zkusíme do středu bábovky vpíchnout špejli, a pokud se nelepí, je mramorová bábovka upečená, vyjmeme ji i s formou z trouby a necháme na mřížce chvíli chladnout.
Pak ji vyklopíme na talíř, necháme úplně vychladnout a před podáváním poprašíme moučkovým cukrem.
TIP
Bábovku si můžete udělat pouze světlou a do těsta pak přidat kousek nakrájené hořké čokolády nebo hrubě překrájené ořechy a spařené rozinky či j. sušené ovoce. Místo bábovkové formy můžete použít i formu na srnčí hřbet nebo malé bábovičky.