500 g hovězího předního masa (nejlépe kližky)
1 lžíce sádla
2 cibule
1 lžíce sladké mleté papriky
sůl a mletý pepř
3 papriky (zelené a červené)
1 – 2 pálivé papričky
4 střední brambory
1/4 lžičky drceného kmínu
3 stroužky česneku
1 lžíce drcené majoránky
Maďarský guláš II. – recept
Omyté maso odblaníme a po vláknech nakrájíme na pruhy a pak napříč na kostky. V rendlíku na rozehřátém sádle opečeme kostky masa a smažíme je ve vlastní šťávě tak dlouho, dokud se nevydusí na tuk.
Potom přidáme k masu na plátky nakrájenou cibuli a opékáme ji do nazlátlé barvy. Vydušené maso s cibulí pak poprášíme mletou paprikou, promícháme a ihned zalijeme asi do dvou třetin vodou. Osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso mícháme a podle potřeby podléváme.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky, očištěné papriky a feferonky na proužky a všechno přidáme k téměř hotovému masu. Podle potřeby dolijeme vodou, přidáme drcený kmín a všechno společně dusíme doměkka.
Když jsou maso i zelenina měkké, dochutíme maďarský guláš II. utřeným česnekem, solí a pepřem, necháme přejít varem a odstavíme z ohně. Nakonec přidáme majoránku. Maďarský guláš II. nezahušťujeme moukou, dostatečně jej zahustí dušená cibule a zelenina.
TIP
Při dušení masa můžeme do základu přidat lžíci rajčatového protlaku a naopak ev. vynechat brambory a kmín. Maďarský guláš II. můžeme podávat s knedlíkem nebo těstovinami.