Kynutý knedlík s cibulí a česnekem

Knedlík lze konzumovat samostatně nebo jako přílohu.

300 g hrubé mouky
150 ml mléka
1 vejce
10 g droždí
sůl
1 menší cibule
50 g sádla
stroužek česneku
20 g cukru

Kynutý knedlík s cibulí a česnekem – recept

Jemně pokrájenou cibulku orestujeme na sádle dozlatova a když už je skoro hotová, přidáme prolisovaný česnek. Krátce osmažíme a necháme vychladnout.
Z droždí, cukru a části vlažného mléka připravíme kvásek.
Z mouky, kvásku, vejce, špetky soli a zbytku vlažného mléka vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak do něj zapracujeme cibulku s česnekem a vytvarujeme knedlík, který necháme dál vykynout.
Poté je vhodíme do vařící osolené vody a asi 20 minut vaříme (za 10 min. obrátíme).

Hotový kynutý knedlík s cibulí a česnekem popícháme špejlí, aby se nám nesrazil. Nakrájíme jej – nejlépe nití na kolečka a můžeme podávat jako samostatné jídlo se zeleninovými saláty, plátky šunky apod. anebo jako přílohu k omáčkám, guláškům, masům ap.