Také se vám začnou sbíhat sliny, když uvidíte prodejce se sudem okurek rychlokvašek Pokud máte rádi tuto koprem vonící pochoutku, můžete si ji v příhodnou dobu podle našich receptů sami připravit.
Rychlokvašky – recepty
1. Pravé hanácké rychlokvašky
Na 10 kg okurek potřebujeme 2 natě kopru (asi 40 cm dlouhé), 10 révových a 10 višňových listů.
Nálev: Na 1 litr vody 4 dkg soli a 1 dkg cukru. Množství nálevu připravíme podle potřeby.
Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno nádoby urovnáme polovinu kopru, višňového a révového listu, poklademe okurkami, které pečlivě urovnáme. Okurky přikryjeme zbývající polovinou natí a listů a zatížíme.
Zalijeme vlažným nálevem a přikryjeme, necháme kvasit.
Za 5 až 8 dnů si pochutnáme na výborných kvašácích!
2. Česnekové rychlokvašky
1,4 kg větších okurek nakládaček, 6 stroužků česneku, 5 malých feferonek, 5 větviček kopru, bobkové listy, 1 stonek celeru, pár vinných nebo višňových listů.
Okurky očistíme a spaříme vroucí, osolenou vodou (asi 1 minutu). Slijeme a ihned ochladíme studenou vodou.
Do sklenice dáváme střídavě okurky, prokládáme česnekem, koprem, lístky celeru, feferonkami, bobkovým listem, višňovým listem.
V 1/2 litru převařené vlažné vody rozmícháme 2,5 dkg soli a nalijeme na okurky tak, aby byly ponořeny. Zatížíme dobře omytým plochým kamenem. Přes láhev přehodíme čistou utěrku a necháme uležet v dobře větrané místnosti (20° C).
Po 10 dnech můžete okurky konzumovat.
3. Celoroční kvašáky
Větší okurky (můžete je rozkrojit na polovinu) naskládáme do sklenic (0,7 litru). Proložíme koprem, cibulí, kolečky mrkve.
V 1 litru převařené vody rozmícháme 4 dkg soli a slanou vodou okurky přelijeme. Během hodiny ještě vodu do okurek dolijeme až po hrdlo sklenice a zavíčkujeme.
Uložíme v chladné místnosti.
4. Znojemské rychlokvašky DIA
Okurky propícháme vidličkou, naskládáme do 4 litrové sklenice, proložíme snítky kopru. Zalijeme horkým nálevem s kořením.
Svaříme asi 2 litry vody, 1 litr octa, 20 dkg soli, 70 tablet Sacharinu, kuličky pepře, nového koření, hřebíček.
Dolijeme převařenou horkou vodou, zavíčkujeme.
Za 24 hodin můžete okurky konzumovat.