Krémová česneková omáčka


I přesto, že se nám už blíží jaro a některé dny nás sluníčko už pořádně zahřeje a svými paprsky nám doplní energii, pořekadlo „Březen, za kamna vlezem“ stále platí! A počasí nám v tuhle roční dobu ještě rádo servíruje upršené a chladné dny.

 

 

Já si tyto dny poměrně užívám, obzvlášť v neděli, kdy mám na plánu relax u nějakého oblíbeného filmu či seriálu. Já si k jídlu neodpustím nějaké výborné jídlo. V chladném počasí však nemám chuť na jakákoliv fresh a lehká jídla, ale nejlépe nějaké, které mě příjemně zahřeje, chutná delikátně a které zvládnu připravit v jednom hrnci, z pár surovin a během chvíle.

 

 

V angličtině jsou taková jídla nazývané jako „comfort food“ – od slova comfort což znamená v překladu: pohoda.

 

 

A o tu přesně v takové dny usilujeme!

 

 

Já si pod tímto pojmem okamžitě vybavím těstoviny s nějakou krémovou omáčkou, restovanou zeleninou, … v podstatě cokoliv, co obsahuje těstoviny.

 

 

Z toho důvodu jsem si pro vás připravila jeden z mých oblíbených receptů: česnekovou krémovou omáčku.

 

 

Ingredience:

 

2 sojové smetany (dohromady 400ml)
1 stroužek česneku
1 cibule
1 lžíce oleje
½ lžičky cca. soli
2 lžíce lahůdkového droždí
pepř (dle chuti)
250 g těstovin
voda (cca. 2+/- hrnky)

 

 

Postup:

 

Cibuli si oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kousky. Do hrnce si nalijeme olej, přidáme cibuli a lehce osmahneme do zlatova. Poté přidáme jeden prolisovaný česnek a ještě chvilku smažíme (ne však moc dlouho).

 

 

Do hrnce vlijeme 2 sojové smetany, přidáme sůl, pepř, lahůdkové droždí a hrnek vody, promícháme a přisypeme 250 gramů těstovin (já ráda používám farfalle (=mašličky) nebo fusilli (=vřetena)).

 

 

Ztlumíme plamen a omáčku stále mícháme, aby se nám těstoviny a omáčka nepřichytly ke dnu hrnce (když zapomenu, vždy se tak stane, tak pozor a pořádně míchat!) a přiléváme vodu dle potřeby, tedy než těstoviny změknou.

 

 

Omáčku ochutnáme, případně dochutíme dle preferencí.

 

 

Podáváme ještě teplé. Při dalším ohřívání přilít trochu vody, aby omáčka opět získala krémovou konzistenci, jelikož v lednici pak vždy ztuhne.

 

 

Dobrou chuť!