3 hrnky polohrubé mouky
1 droždí
1/2 másla
mléko
5 žloutků
cukr, sůl
rum
olej na smažení
Koblihy + foto postup – recept
Hrnek použijeme 1/4 litrový – tedy 250ml.
Nejdříve si zaděláme na kvásek. Půl hrnku mléka ohřejeme v mikrovlnce tak, aby bylo teplé – ne vlažné, ale ani ne horké! Nadrolíme do něj nadrobno 1 kostku droždí, přidáme 1 čajovou lžíci cukru (krystal nebo moučku) a trochu promícháme. Odstavíme bokem (nakyne to asi tak za 5 – 10 minut) a začneme s přípravou těsta. Do mísy dáme 3 hrnky polohrubé mouky, čajovou lžičku soli, 2-3 polévkové lžíce cukru (kdo má rád sladší… dá klidně i 4). Uděláme si důlek a do něj dáme 5 žloutků (syrových).
|
|
|
Do hrnku si dáme 1/2 másla – tedy 125 g a rozpustíme jej – opět asi v mikrovlnce – kdo nemá, musí v kastrólku na sporáku. Na velmi mírném ohni!
|
|
|
Hrnečku DOST!!! Tak to bylo o fous. Kvásek je hotov. Přidáme jej do mísy k ostatním ingrediencím a přilejeme pánčka rumu – půl deci.
|
|
|
Vše důkladně promícháme. V průběhu míchání postupně přidáme asi tak 1 dcl studeného mléka – dle potřeby, aby šlo těsto umíchat. Můžeme si pomoci hnětačem, když máme. Jinak to jde dobře i vařečkou, ale je to trochu namáhavé.
|
|
|
Dobře umíchané těsto (ručně cca 5 minut intenzivního hnětení) by mělo být vláčné a ne moc husté (tuhé) a mělo by jít od vařečky a nemělo by se lepit na stěny mísy. Zaprášíme zlehka vzniklou „kouli“ moukou…
|
|
|
…přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo nakynout. Asi po 60 minutách kynutí můžeme pokračovat.
|
|
|
Pomoučníme si vál. Z těsta lžící odebíráme tak asi 2 násobek objemu polévkové lžíce – ale množství si můžeme určit sami, podle toho, jak velké koblihy chceme. Tady musím upozornit na to, že koblihy budou ještě kynout a také při smažení se nafouknou! Takže zpět – těsto mezi dlaněmi uválíme do kuličky a tu pak dlaní přitlačíme na vál tak, aby nám vznikly jakési „koláčky“ – viz foto. Pokud se těsto lepí, před modelováním v ruce jej zlehka vyválejme na pomoučněném válu.
|
|
|
Z uvedeného množství uděláme asi 15 koblih. Ty ještě na asi 15-20 minut přikryjeme utěrkou a necháme dokynout. Mělo by to vypadat nějak takhle.
|
|
Do hluboké pánve nebo kastrólu nalejeme dostatek oleje (může být i sádlo). Vrstva oleje musí být vysoká nejméně 1 cm. Někdo dělá koblihy v malém kastrólku po jednom – ušetří tak asi nějaký olej. Ale stejně se ten olej pak musí po pár koblihách měnit a časově je to náročnější. Olej tedy rozehřejeme a pak plamen stáhneme – aby se nám koblihy pořádně udělaly a nebyly uvnitř syrové. Ale i tak je to docela šrumec! Do koláčků uděláme tvořítkem (palcem) uprostřed díru, ale neměla by být skrz (kdyby jo, tak se nic neděje).
|
|
|
Koblihy klademe nejprve dírou dolů – to aby se díra rychle zatáhla a zůstala v původním tvaru a velikosti. Když dáte koblihy nejprve dírou nahoru – díra se zmenší a zatáhne! Koblihy musíte hlídat, na jedné straně snesou jen cca 1 minutu smažení. Ale raději se na ně podívejme už po 30 sekundách.
|
|
|
Koblihy by při smažení měly mít kolem sebe místo. Barva je vidět na fotce – takhle vypadá akorát osmažená kobliha.
|
|
Koblihy ihned po vytažení dáme okapat na ubrousky – vytáhnou docela dost oleje. Také rum zabrání nasáknutí oleje dovnitř koblihy. Koblihy máme hotové.
|
|
|
Důlky naplníme marmeládou nebo povidly a mírně pocukrujeme. Ale to už nechám na Vás. Dobrou chuť!
|
|