Kapustové karbanátky

kapustové bramboráky

1 větší kapusta
3 lžíce nakrájené slaniny
menší cibule
2 lžíce polohrubé mouky
1/2 šálku mléka
sůl
2 vejce
lžička sekané petrželky
strouhanky podle potřeby
olej na smažení

Kapustové karbanátky – recept

Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě ne zcela doměkka, pak ji rozkrojíme a položíme na cedník řeznou plochou dolů, aby okapala. Zatím vyškvaříme slaninu, přidáme jemně pokrájenou cibuli a osmahneme.
Pak přisypeme mouku a uděláme cibulovou jíšku.Cibule nesmí zhnědnout. Po částech přilijeme mléko a vymícháme na hustší kaši.
Směs přendáme do mísy a do polovychladlé přidáme postupně žloutky, dobře vymícháme, přidáme sůl, petrželku a usekanou kapustu. Je-li směs řídká, přidáme strouhanku.
Na prkénku posypaném jemnou strouhankou tvoříme karbanátky, obalujeme je v rozšlehaných bílcích, nastavených 2 – 3 lžícemi mléka, a ve strouhance. Kapustové karbanátky smažíme v rozpáleném oleji dosti prudce, pak plamen zmírníme, aby se tuk nepřepaloval. Hotové necháme na papírovém ubrousku okapat.