Jak připravit čaj z lapacha


Čaj Lapacho Portfolia specializovaných internetových obchodů jsou rok od roku pestřejší a stále častěji se v nich objevují přípravky s obsahem lapacha. Kapsle a tobolky s výtažky z kůry tohoto zázračného jihoamerického stromu představují jednu z nejpohodlnějších cest, jak svému organismu dodat zdraví prospěšné látky. Právě z toho důvodu se  lapacho užívá po tisíce let. Lapacho je také možno sehnat ve formě ústního spreje. Ovšem nejefektivnější variantou přípravy lapacha je výroba čaje. Dodržíme-li doporučený způsob přípravy, dostaneme do sebe nejvyšší koncentrace účinných látek z tohoto stromu známého také jako „Mravenčí dřevo“.

Konvice plná čerstvého nálevu ze sušeného lapacha si v ničem nezadá ani se speciálními kapslemi, ačkoliv jejichž složení uvedené v příbalovém letáku může působit velice přesvědčivě. Laboratorní testy dokázaly, že právě pití lapacha ve formě čaje patří k nejúčinnějším. Tajemství přípravy je navíc poměrně prosté, takže své vlastní lapacho si dokáže připravit každý, kdo už aspoň jednou zvládl šálek Pigi čaje nebo sklenici kakaa.

 

Pro přípravu čaje Lapacho postačí odměřit dvě polévkové (nebo čtyři čajové) lžíce sušené směsi a tu zalít vroucí vodou, následně odvar povaříme dalších pět minut na mírném plameni. Hotový zakrytý nálev necháme ještě patnáct až dvacet minut vylouhovat. Díky tomuto jednoduchému postupu bude váš nálev obsahovat vše důležité, co může lapacho lidskému tělu nabídnout.

 

Při přípravě čaje lapacho je nutné mít na paměti jednu důležitou zásadu: neměli bychom používat žádné hliníkové nádobí. Ani lžička, kterou čaj zamícháme, nesmí být kovová. Stejně tak se nedoporučuje nepoužívat plastové lahve nebo hrnky. Pokud to uděláte jednou dvakrát, nic se nestane, ovšem zároveň je přece zbytečné, aby vaše lapacho ztratilo část svojí síly (což se v takovém případě bohužel může stát). Ideální volbou je používat porcelán, nejlépe klasický čajový servis; stejně dobře určitě poslouží také sklo nebo nerez.

 

Jak s čerstvě připraveným nápojem naložíte, to už je čistě jenom na vás. Lapacho můžete konzumovat jak teplé, tak studené přímo z lednice. Doporučujeme také experimentovat s příchutěmi a připravit si vlastní verze, které vám budou nejlépe chutnat. Velmi oblíbená je kombinace s medem, někteří lidé lapacho popíjejí smíchaný s klasickým černým nebo ovocným čajem. V Brazílii je rozšíření varianta, kdy se k přípravě lapacha použije místo vody bílé víno a do nápoje se ještě přidá pomerančový džus. Pokud máte rádi maté, můžete vyzkoušet přidat jej trochu do konvice lapacha (nebo naopak).

 

A na závěr přidáme ještě jeden malý tip: lapacho vždy dobře přeceďte. Zbytky kůry totiž mohou vést k jeho zhořknutí.

Čaj Lapacho