Jak na smoothie


Nejeden člověk může mít menší, či větší obtíže s tím, jak k přípravě a konzumaci smoothie přistoupit. Tato začátečnická nejistota je však zcela zbytečná. Reálná omezení týkající se použitých surovin prakticky neexistují (omezením jsou jen individuální chuťové preference) a to jediné, co pro přípravu potřebujete (kromě surovin pochopitelně), je kvalitní smoothie mixér, který si se surovinami poradí. Pojďme si tedy říct něco málo o surovinách a typech tohoto nápoje.

smoothie

Suroviny pro smoothie

Jak jsme již napsali, fantazii a chutím se v tomto ohledu meze nekladou. Je jen na vás, co chcete jíst, respektive pít. Na internetu a v kuchařkách najdete tisíce receptů, ale nikdo netvrdí, že se jimi musíte řídit. Konzumovat byste měli především to, co vám chutná a to, co obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, které chcete do vašeho těla dostat. Je tedy vhodné vědět něco málo o výživových hodnotách ingrediencí, které používáte. Tyto informace však bez větších problému vyhledáte pomyslným „jedním kliknutím“ na internetu.

Typy smoothies

Smoothies můžeme na základě použitých surovin rozdělit do několika kategorií, přičemž ty mají některá svá specifika, o čemž pojednáváme dále.

1. Ovocná

Všechny, nebo alespoň drtivou většinu pevných složek tvoří jeden a více druhů ovoce. K ředění je poměrně často používáno kravské mléko, nebo jeho rostlinné náhrady. Tato smoothies jsou velice zdravá, ale ne tolik jako ta zeleninová, či zelenino-ovocná. Ovoce totiž obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů. To by samo o sobě nevadilo, protože se jedná o jejich pro nás nejpřirozenější a nejkvalitnější zdroj. Úskalí tkví v tom, že jsou tyto jednoduché sacharidy ve velkém přidávány do mnoha běžně prodávaných potravin, které dennodenně kupujeme. Je tak třeba dbát na to, abychom jich v celkovém úhrnu nepřijímali ve stravě přespříliš, protože tím roste riziko vzniku cukrovky.  

2. Zeleninová

Všechny, nebo alespoň drtivou většinu pevných složek tvoří jeden a více druhů zeleniny. Jako ředící tekutina je používána téměř výhradně voda. Obecně je lze označit za zdravější, než ovocná. Mají však jednu nevýhodu. Chuťově nejsou příliš atraktivní a nejeden strávník může mít problém s jejich konzumací. Jejich velkou devizou je naopak fakt, že zasytí na dlouhou dobu, aniž byste měli pocit těžkosti v žaludku.

3. Zelenino-ovocná

V různých poměrech od 30/70 do 70/30 obsahují kombinaci zeleniny a ovoce. V dobrých receptech jsou značně uspokojivě stírány jisté nevýhody čistě ovocných a čistě zeleninových smoothie. V závislosti na konkrétních surovinách, které jsme použili, mohou být ředěny vodou i jakýmkoliv mlékem.

4. Zelená

Tato kategorie smoothie se ve vnímání lidí asi nejvýrazněji oddělila od všech ostatních. Je to pravděpodobně tím, že jsou zelená smoothies velice oblíbená mezi zastánci RAW stravy, kteří je začali ve velkém propagovat. Vyznačují se tím, že výrazný podíl ingrediencí co do množství tvoří zelená zelenina, respektive listová zelenina a listy zelenin a rostlin (= listy mrkve, pampelišek, červené řepy a tak podobně). Obecně je lze nazvat extrémně zdravými. Jejich pití má však jedno úskalí. Stejně jako se vším jiným se to ani s nimi nesmí přehánět. Řada druhů zeleniny, která je pro ně typická obsahuje ne zrovna zanedbatelné množství oxalátů. Oxaláty jsou kyseliny, které mohou při vyšších koncentracích v našem těle za určitých podmínek vést k celé řadě zdravotních problému. Mezi ty nejčastější a nejvíce závažné patří kupříkladu vznik ledvinových kamenů. Zkrátka a jednoduše „S ničím se to nemá přehánět“.

5. Speciální

Tato smoothie nelze zcela přesně specifikovat, neboť se jedná o dosti okrajovou záležitost a jen těžko u nich budeme hledat nějaký společný jmenovatel. Zpravidla jsou to smoothie na způsob „babka kořenářka“. Dávají se do nich různé výluhy, odvary, čaje, semínka, ořechy, plody, bylinky a podobně.