Jak na guacamole


Tradiční mexická kuchyně patří mezi jedny z nejzdravějších národních kuchyní na světě. Mezi její největší klenoty patří bezesporu i avokádová pomazánka nazvaná guacamole. Jak již bylo naznačeno, jeho základ tvoří plod hruškovce přelahodného, tedy avokádo. Zdaleka to však není surovina jediná. Na následujících řádcích si představíme, jak klasický recept, tak několik rad a tipů pro přípravu tohoto super zdravého jídla.

guacamole

Recept na guacamole

Co budeme potřebovat (na 2 až 3 porce)

2 oloupaná a pecek zbavená avokáda, čerstvě vymačkanou šťávu z jedné limety, 2 na malé kostky nakrájená rajčátka, půl utřeného stroužku česneku, 1 vrchovatou lžíci nadrobno nakrájené cibule, čtvrt čajové lžičky soli, jedno nasekané jalapeño a 2 lžíce překrájených koriandrových listů.

Jak postupovat

Avokádovou dužinu rozmačkáme v míse vidličkou nahrubo, aby nám vznikla hrudkovitá pasta. Poté už jen přidáme všechny zbylé ingredience a všechno důkladně promísíme. Okamžitě servírujeme.

Rady a tipy

Připravit guacamole je ve své podstatě velice prosté. Jak tomu ale u jednoduchých receptů často bývá, stačí málo a jídlo není to pravé ořechové. Řekněme si proto, na co si dát pozor, abyste i vy dovedli tento pokrm k dokonalosti.

Sežeňte si správně vyzrálé avokádo

Rozeznat ideálně zralé avokádo od toho nedozrálého, respektive přezrálého je jednoduché. Důležitá je stopka na jednom z konců (pokud chybí, kus za žádných okolností neberte). Pakliže nejde tato stopka snadno odloupnout, je ovoce nedozrálé. Pokud odloupnout jde, ale dužina pod ní je nahnědlá, nebo dokonce zcela hnědá, pak je přezrálé. U zralého avokáda má dužina pod stopkou světle zelenou až žlutozelenou barvu.

Konzumujte ho vždy čerstvě připravené

Za žádných okolností nedělejte guacamole dopředu. Zhnědne vám a věřte, že mu to netrvá příliš dlouho. Připravujte ho proto vždy bezprostředně před konzumací. Připravené je ostatně se vším všudy za nějakých 10 až 15 minut, takže není důvod na něj spěchat.

Nedělejte z avokáda hladkou pastu

Celá řada lidí má tendenci vzít na avokádo mixér, či něco podobného a udělat z něj pastu s konzistencí tvarohu. To je chyba!  Správné guacamole v sobě má mít menší, či větší množství nerozmačkaných kousků (podle vlastních preferencí). Na zpracování tedy použijte vidličku (lze použít i mačkadlo).

Nebojte se soli

Nikdo netvrdí, abyste jí tam sypali několik lžic, ale velká střídmost také není na místě. Je to dáno vysokou tučností avokáda (jedná se o zdravé tuky), která zabraňuje tomu, aby se malé množství soli v pokrmu chuťově projevilo.

Trocha pálivosti nikoho nezabije

Nemalé množství strávníků má s pálivými jídly problém. Guacamole rozhodně není pálivé jídlo, ale faktem je, že v něm pálivá paprička nesmí chybět. Pokud tedy máte v tomto ohledu nějaký problém, nebo pochybnosti, můžete s touto ingrediencí šetřit. Nikdy ji však zcela nevynechejte, jinak se nedočkáte kýženého výsledku.

Koriandr nesmí chybět

Není tomu zase tak dávno, kdy sehnat čerstvé koriandrové listy nebylo úplně jednoduché. Dnes je však seženete prakticky v každém marketu. Rozhodně na ně proto nezapomínejte. Pro tento recept jsou stejně důležité jako samotné avokádo.

Limeta, nebo citronň

Leckde se o tom vedou debaty, nicméně realita je taková, že i v samotném Mexiku používají oba dva tyto druhy citrusů. Dejte tam tedy ten, který je vám bližší, nebo ten, který máte zrovna po ruce. Výsledný chuťový rozdíl není nijak zásadní. Přece jen se v obou případech jedná o kyselý citrus.