200 g hladké mouky
100 g másla nebo Hery
1 bílý jogurt (150 g)
500 g kyselých jablek
50 g strouhanky
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
50 g práškového cukru
1 vejce
tuk na vymazání plechu
Jablkový závin z jogurtu – recept
Z mouky, rozpuštěného vlažného másla a jogurtu vypracujeme těsto. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme k nim mleté vlašské ořechy a opláchnuté rozinky.
Vypracované těsto rozválíme na tenkou placku a pokapeme trochu tukem. Posypeme do poloviny strouhankou a pokryjeme jablkovou náplní. Hustě posypeme práškovým cukrem a skořicí a zabalíme do závinu.
Jablkový závin z jogurtu přeneseme na vymaštěný plech a potřeme jej rozšlehaným vejcem.
Závin pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
TIP
Jogurtové těsto můžeme použít též jako základ pro slané pečivo. V tom případě pak těsto vyválíme asi půl cm vysoké , krájíme je na tyčinky, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme např. strouhaným sýrem, kmínem, sekanými oříšky, ap.
Jogurtové těsto je lehké, nenáročné a málo kalorické.