Jablečný štrůdl po studentsku + foto postup


Dnes mám pro Vás jednoduchý návod, jak si doma během půl hodinky připravit věci na upečení štrůdlu a jejich poskládání dohromady. Budeme péct dvě šišky štrůdlu.

Co budeme potřebovat:

  • Jablka – zvolil jsem 2 kilový pytel v Tescu za asi tři nebo čtyři pětky
  • Skořice – stačí jeden pytlíček
  • Listové těsto – zvolil jsem Nowaco, stojí asi 39kč a nechtěl jsem riskovat Tesco kvalitu za 9kč
  • Moučkový cukr 
  • Strouhanka (není potřeba)
  • Jedno vejce
  • Hladká mouka

 

Postup:


Postup jsem vypracoval s “živými” fotografiemi z přípravy. Můj štrůdl je aktuálně v troubě, takže tento článek bude čerstvý jako on :-).

1) Připravíme si na linku 7 jablek menší velikosti (Tesco velikost :-D)

2) Položíme na jablka škrabku.

3) Jablka oškrábáme, vložíme je do připravené plastové mísy a zapíchneme do jednoho z nich škrabku.

4) Nyní škrabku vyjmeme z jablka a jablka vyndáme ven na linku, protože nám v misce překáží.

5) Na misku si položíme struhladlo.

6) Jalbka ostrouháme na jemno a struhadlo zapíchneme do jablek.

7) Nyní vyhodíme zbytky z jablek a utřeme linku.

8) Pokud máte pocit, že máte potřebu, můžete si dát pár šluků z e-cigarety.

9) Nyní si připravíme skořici a nasypeme na nastrouhaná jablka. Skořicí nešetříme.

10) Do směsi ještě přidáme moučkový cukr.

11) Zamícháme, ochutnáme a dojde nám, že je to málo sladké. Přidáme cukr.

12) Připravíme si rozmražené listové těsto.  

      

13) Linku si posypeme hladkou moukou a tu rozmácháme po lince rukou.

14) Na rozprostřenou mouka položíme jeden díl těsta a na něj váleček.

15) Těsto se pokusíme rozválet do obdélníku, pokud se Vám to nepovede, těsto zmačkejte a postup

zopakujte.

16) Těsto posypte trouchou strouhanky (není nutné, viz. druhá šiška).

17) První způsob plnění jablky – polovinu jablek rozprostřete pouze uprostřed.

18) A složte jako ručník – nejdříve ohnout předek a pak zadek. Poté přeneste na plech.

 

19) Nyní si nastavte troubu na 180 stupňů a nechte ji nahřát.

20) Rozválejte druhý kus listového těsta. Nyní již není potřeba na těsto pokládat váleček.

21) Nyní buď těsto posypte strouhankou, nebo na to zapomeňte jako já a rovnou rozprostřete zbytek jablek. Tentokrát druhý způsob – jablka jsou všude.

21) Zabalte, přeneste na plech a položte mezi šišky sklenici, vejce a vidličku.

22) Vejce rozbijte, nalijte do sklenice a vidličkou rozškvrdlejte na maděru.

23) Před nanesením vejce šišky posypte trochou moučkového cukru a ten uhlaďte.

24) Metličkou z veletrhu Země živitelka (jiná není kompatibilní s tímto typem štrůdlu) naneste rovnoměrně rozkvedlané vejce na obě šišky.

25) Plech s šiškami strčte do nahřáte trouby a zapněte proudění vzduchu. Pokud tuto funkci Vaše trouba nemá, zvedněte teplotu na 200 stupňů.

26) Na svém mobilním telefonu nastavte časovač na 30 minut.

27) A nakonec, konečně, po 30 minutách s občasnou kontrolou zda štrůdly nehoří, vytáhněte plech ven a užijte si tu vůni.

28) Nyní můžete strůdl nakrájet a vychutnat si nezdravou, sladkou, cukrůplnou večeři :).

Časy na troubě a mobilním telefonu nesedí z důvodu pořízení screenu obrazovky dodatečně.