![](https://www.ok-recepty.cz/wp-content/uploads/2015/04/001.jpg)
Dnes mám pro Vás jednoduchý návod, jak si doma během půl hodinky připravit věci na upečení štrůdlu a jejich poskládání dohromady. Budeme péct dvě šišky štrůdlu.
Co budeme potřebovat:
- Jablka – zvolil jsem 2 kilový pytel v Tescu za asi tři nebo čtyři pětky
- Skořice – stačí jeden pytlíček
- Listové těsto – zvolil jsem Nowaco, stojí asi 39kč a nechtěl jsem riskovat Tesco kvalitu za 9kč
- Moučkový cukr
- Strouhanka (není potřeba)
- Jedno vejce
- Hladká mouka
Postup:
Postup jsem vypracoval s „živými“ fotografiemi z přípravy. Můj štrůdl je aktuálně v troubě, takže tento článek bude čerstvý jako on :-).
1) Připravíme si na linku 7 jablek menší velikosti (Tesco velikost :-D)
![](https://4.bp.blogspot.com/-SfdpGoDjkBc/UJlgsg_BpGI/AAAAAAAABJo/AEwN4qmPb1E/s320/001.jpg)
2) Položíme na jablka škrabku.
![](https://1.bp.blogspot.com/-8V8ooTuCVn8/UJlg075PiZI/AAAAAAAABJw/LXWs_qNX3NQ/s320/002.jpg)
3) Jablka oškrábáme, vložíme je do připravené plastové mísy a zapíchneme do jednoho z nich škrabku.
![](https://4.bp.blogspot.com/-7077my5Mxho/UJlg2exncyI/AAAAAAAABJ4/oQ7QLNQdYrU/s320/003.jpg)
4) Nyní škrabku vyjmeme z jablka a jablka vyndáme ven na linku, protože nám v misce překáží.
![](https://3.bp.blogspot.com/-C_We5ZAdHdY/UJlg3g5OQmI/AAAAAAAABKA/dlP_uaHOaUU/s320/004.jpg)
5) Na misku si položíme struhladlo.
![](https://4.bp.blogspot.com/-z8Vm9yxivGQ/UJlg4jPeIrI/AAAAAAAABKE/G5lB3ZP0YH0/s320/005.jpg)
6) Jalbka ostrouháme na jemno a struhadlo zapíchneme do jablek.
![](https://1.bp.blogspot.com/-cXsH0gZQimw/UJlg5Ku5yAI/AAAAAAAABKM/2nsiS_GJU_o/s320/006.jpg)
7) Nyní vyhodíme zbytky z jablek a utřeme linku.
![](https://1.bp.blogspot.com/-PNu1r2xTxYs/UJlg6XFYB_I/AAAAAAAABKU/dobtnBDEI18/s320/007.jpg)
8) Pokud máte pocit, že máte potřebu, můžete si dát pár šluků z e-cigarety.
![](https://2.bp.blogspot.com/-6y8E7mTd8Q4/UJlg67ZvwlI/AAAAAAAABKc/DaIwL_Nc1N8/s320/008.jpg)
9) Nyní si připravíme skořici a nasypeme na nastrouhaná jablka. Skořicí nešetříme.
![](https://2.bp.blogspot.com/-zxAJnG5qgME/UJlg76I689I/AAAAAAAABKs/cSHRn5ntJZ8/s320/010.jpg)
10) Do směsi ještě přidáme moučkový cukr.
![](https://3.bp.blogspot.com/-5nuyCJBTfYU/UJlg9dXSb4I/AAAAAAAABK8/8cK5Al8fHzw/s320/012.jpg)
11) Zamícháme, ochutnáme a dojde nám, že je to málo sladké. Přidáme cukr.
![](https://4.bp.blogspot.com/-c_px1xB4HjM/UJlg9wpQ4sI/AAAAAAAABLE/4mzhMvHE6j0/s320/013.jpg)
12) Připravíme si rozmražené listové těsto.
![](https://4.bp.blogspot.com/-aKYgsvMEGUw/UJlg-u6BZaI/AAAAAAAABLM/gzy1GkgNfA8/s320/014.jpg)
13) Linku si posypeme hladkou moukou a tu rozmácháme po lince rukou.
![](https://3.bp.blogspot.com/-plhWcdg1kno/UJlg_S7WMfI/AAAAAAAABLU/I1-vm1yAwfc/s320/015.jpg)
14) Na rozprostřenou mouka položíme jeden díl těsta a na něj váleček.
![](https://3.bp.blogspot.com/-qR93y5Go9s8/UJlg_0Y98pI/AAAAAAAABLY/sGIS9xbxsgI/s320/016.jpg)
15) Těsto se pokusíme rozválet do obdélníku, pokud se Vám to nepovede, těsto zmačkejte a postup
zopakujte.
![](https://1.bp.blogspot.com/-CixMREBzT_g/UJlhAaG0BWI/AAAAAAAABLk/QOH-ky-XS5g/s320/017.jpg)
16) Těsto posypte trouchou strouhanky (není nutné, viz. druhá šiška).
![](https://3.bp.blogspot.com/-9B-5rI60-nE/UJlhBG8nlAI/AAAAAAAABLs/NvkPhBMUzds/s320/018.jpg)
17) První způsob plnění jablky – polovinu jablek rozprostřete pouze uprostřed.
![](https://2.bp.blogspot.com/-D0-BTff1XPo/UJlhBw-PMFI/AAAAAAAABL0/4jOKd-7EvzY/s320/019.jpg)
18) A složte jako ručník – nejdříve ohnout předek a pak zadek. Poté přeneste na plech.
![](https://1.bp.blogspot.com/-8iBFYsk7kx4/UJlhCkmlMEI/AAAAAAAABL8/bbfyG1s13bk/s320/020.jpg)
19) Nyní si nastavte troubu na 180 stupňů a nechte ji nahřát.
![](https://3.bp.blogspot.com/-XQYBgsbuZ9U/UJlhEENi2MI/AAAAAAAABMM/nCBaMoKSb28/s320/022.jpg)
20) Rozválejte druhý kus listového těsta. Nyní již není potřeba na těsto pokládat váleček.
![](https://2.bp.blogspot.com/-Wdhr5Hmuy_w/UJlhEnLvOtI/AAAAAAAABMU/4uTeelln-vo/s320/023.jpg)
21) Nyní buď těsto posypte strouhankou, nebo na to zapomeňte jako já a rovnou rozprostřete zbytek jablek. Tentokrát druhý způsob – jablka jsou všude.
![](https://2.bp.blogspot.com/-b_Tfg1mgMKk/UJlhFCNGBgI/AAAAAAAABMc/GmCbD3TNRdQ/s320/024.jpg)
21) Zabalte, přeneste na plech a položte mezi šišky sklenici, vejce a vidličku.
![](https://2.bp.blogspot.com/-aWkTd5VWmiw/UJlhFoA49cI/AAAAAAAABMo/Mr57KSIhBDo/s320/025.jpg)
22) Vejce rozbijte, nalijte do sklenice a vidličkou rozškvrdlejte na maděru.
![](https://3.bp.blogspot.com/-wCjItAcRUBg/UJlhGg9UX-I/AAAAAAAABMs/hG333Yn_QcE/s320/026.jpg)
23) Před nanesením vejce šišky posypte trochou moučkového cukru a ten uhlaďte.
![](https://2.bp.blogspot.com/-9nmIwqwfTrU/UJlhHBxazvI/AAAAAAAABM0/eFPCqqCfC9k/s320/027.jpg)
24) Metličkou z veletrhu Země živitelka (jiná není kompatibilní s tímto typem štrůdlu) naneste rovnoměrně rozkvedlané vejce na obě šišky.
![](https://1.bp.blogspot.com/-mqL472Dp7Kg/UJlhHh8RU9I/AAAAAAAABM4/85OXFek-vuc/s320/028.jpg)
25) Plech s šiškami strčte do nahřáte trouby a zapněte proudění vzduchu. Pokud tuto funkci Vaše trouba nemá, zvedněte teplotu na 200 stupňů.
![](https://3.bp.blogspot.com/-AViGdUJLweU/UJlhIbIODUI/AAAAAAAABNI/QJ2_Ha_nIgc/s320/029.jpg)
26) Na svém mobilním telefonu nastavte časovač na 30 minut.
27) A nakonec, konečně, po 30 minutách s občasnou kontrolou zda štrůdly nehoří, vytáhněte plech ven a užijte si tu vůni.
28) Nyní můžete strůdl nakrájet a vychutnat si nezdravou, sladkou, cukrůplnou večeři :).
Časy na troubě a mobilním telefonu nesedí z důvodu pořízení screenu obrazovky dodatečně.