200 g hrachu
1 a 1/2 l vody
1 kostka masoxu
stroužek česneku
1 lžička majoránky
100 g kořenové zeleniny (může být i zmrazená)
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
Hrachová polévka – recept
Hrách přebereme, aby v něm nezůstaly nečistoty, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne máčet.
Před přípravou polévky hrách slijeme, zalijeme čistou vodou, přidáme zeleninu, přivedeme k varu a bez míchání uvaříme doměkka.
Uvařený hrách se zeleninou rozmixujeme, přidáme jíšku usmaženou z oleje a mouky, promícháme a společně vaříme. Polévku dochutíme masoxem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Ještě chvíli společně povaříme a hrachová polévka je hotová.
Hrachovou polévku podáváme posypanou na kostičky nakrájeným a na troše tuku osmaženým chlebem.
TIP
Hrachovou polévku můžeme doplnit také na kousky nakrájenou a na oleji osmaženou uzeninou,na kolečka nakrájeným párkem, kousky uzeného masa, nasekanou petrželkou nebo pažitkou ap.