Hovězí vývar

1 kg hovězího předního

3 střední mrkve

1/2 menšího celeru

1-2 petržele

1 větší cibule

2 stroužky česneku

5 kuliček nového koření

2 bobkové listy

sůl, celý pepř

Do hrnce vložíme maso, očištěnou zeleninu, cibuli (může být s jemnou slupkou), oloupaný česnek a koření. Zalijeme studenou vodou a osolíme. Přivedeme do varu a na mírném ohni vaříme 1,5 – 2 hodiny. Záleží na tuhosti masa (mladý býk – měkké maso x stará kráva – tuhé maso).


Po uvaření polévku scedíme přes jemný cedník. Obereme použitelné maso a nakrájíme jej do polévky. Uvařenou mrkev můžeme nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat na hrubším struhadle. Jako zavářku přidáme nudle, noky nebo kapání.


TIPY


zlatou barvu vývaru docílíme nastrouháním menší syrové mrkve 10-15 minut před dovařením


pokud chceme polévku „light“ – bez tuku – necháme ji vychladnout, na 2 hodiny strčíme do lednice a tuk se nám usadí na hladině jako žlutý škraloup – ten sebereme lžičkou


chceme-li dobrý vývar – dáváme maso do studené vody, chceme-li dobré maso – dáváme jej do vody už vařící


nudle nevařte v polévce, ale zvlášť v jemně osolené vodě