Houstičky se slaninou a sýrem

V mini provedení vhodné i jako pohoštění k vínku!

1/2 kg hladké mouky
2 vajíčka do těsta + 1 na potírání
1 lžičku soli
asi 2,5 dcl mléka
1 kostku droždí
1 lžičku cukru
200 – 250 g anglické slaniny
150 – 200 g uzeného sýra (plátkový)

Houstičky se slaninou a sýrem – recept

Z trochy vlažného mléka, droždí a lžičky cukru si připravíme kvásek. Do prosáté hladké mouky, přidáme vajíčka, olej, sůl, vlijeme kvásek a zbytek mléka a uhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout až zdvojnásobí svůj objem.

Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky a co nespotřebujeme, nakrájíme nadrobno.

Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, poklademe proužky slaniny a spleteme do houstičky.
Hotové klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme jemně nakrájenými zbytky slaniny.
Necháme ještě 15 minut nakynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 180° C .
Asi po 20 minutách poklademe houstičky plátky sýru a krátce zapečeme.

Hotové houstičky se slaninou a sýrem jsou vítáným zpestřením jídelníčku, a když je uděláme „mini“, můžeme je podávat i jako pohoštění k vínu či pivu.