Houbová smetanová polévka

3/4 l vývaru z kostí (nebo voda a 1/2 kostky masoxu)
1/2 l sladké smetany
100 g čerstvých (nebo 50 g sušených) hub
50 g másla
60 g hladké mouky
1 žloutek

Houbová smetanová polévka – recept

Čerstvé houby nakrájíme na plátky a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Použijeme-li sušené houby, namočíme je asi na hodinu do vlažné vody a pak je povaříme na mírném ohni.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme smetanou a dobře provaříme. Do hustého krému vmícháme žloutek, usekané podušené houby a podle chuti přisolíme. Nakonec vešleháme horký vývar a už nevaříme.

TIP

Houbová smetanová polévka se podává čerstvá, chceme-li ji uchovat nebo ohřát, postavíme hrnec s polévkou do kastrolu s vodou a takto ve vodní lázni zahříváme. Aby se nám na polévce neudělal škraloup, necháme na povrchu rozpustit kousíček másla a povrch uhladíme.