Gyros na grilovací plotně + foto


Gyros na grilovací plotně + foto Z pohodlí svého domova si můžete dopřát řeckou pochoutku – gyros, který připravený na grilovací plotně na sporáku, bude chutnat stejně dobře (možná i líp) jako z restaurace.

Vepřová kýta (nebo libové plecko)
koření gyros
česnek
sůl
olej

Gyros na grilovací plotně – recept

Z vepřové kýty či plecka nakrájíme tenké plátky, které naklepeme a mírně osolíme.
Do mísy nalijeme několik lžic oleje – nešetříme (podle množství masa), do oleje zamícháme koření gyros a prolisovaný česnek. Každý plátek masa tímto olejem „protáhneme“ z obou stran, uložíme do mísy, zakryjeme a dáme odležet přes noc do lednice.

Grilovací plotnu položíme na sporák přes 2 hořáky, zapálíme na střední plamen, na plotnu kápneme několik kapek oleje, peroutkou jej rozetřeme (grilov. plotna se rychle zahřeje) a na celou plochu grilovací plotny můžeme klást naložené plátky masa.

Grilujeme po obou stranách. Gyros na grilovací plotně je velmi rychle hotový, chutná výborně. Na gyros můžeme použít i kuřecí prsíčka.

TIP

Na talíř jej můžeme servírovat buďto jako plátky, anebo ugrilované plátky nakrájíme na nudličky, přidáme hranolky, zeleninu, tatarskou omáčku, kečup – co kdo má rád.