hovězí maso (kližka) 300g
3 cibule
barmbory
malý rajský protlak
česnek
olej nebo sádlo
hladká mouka
sůl, paprika mletá (sladká nebo pálivá), majoránka
Gulášová polévka – recept
Na oleji (voňavěji na sádle) osmahneme nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme maso nakrájené na kostky (u gulášové polévky menší než u guláše) a osolíme. Maso pořádně orestujeme a podlijeme vodou. Přidáme 1/2 malého protlaku, přilijeme mletou papriku (tou nešetříme) rozmíchanou s trochou oleje a prolisovaný česnek. Vše dusíme do měkka – gulášová polévka chce čas – minimálně hodinu. Až maso změkne, přilijeme horkou vodu. Přidáme na kostky nakrájené brambory a okořeníme majoránkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou barmbory OK. Zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě. Krátce (5-10 minut) povaříme a gulášová polévka je hotová.
TIP
gulášová polévka se může zahustit i nastrouhanou syrovou bramborou
místo syrového masa můžete použít i zbylé maso pečené či vařené – hovězí i vepřové – odpadne tak fáze dušení, můžete pak přidat kostku bujónu pro chuť
nejlepší chuť má gulášová polévka druhý den