Gulášová polévka

hovězí maso (kližka) 300g

3 cibule

barmbory

malý rajský protlak

česnek

olej nebo sádlo

hladká mouka

sůl, paprika mletá (sladká nebo pálivá), majoránka


Gulášová polévka – recept


Na oleji (voňavěji na sádle) osmahneme nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme maso nakrájené na kostky (u gulášové polévky menší než u guláše) a osolíme. Maso pořádně orestujeme a podlijeme vodou. Přidáme 1/2 malého protlaku, přilijeme mletou papriku (tou nešetříme) rozmíchanou s trochou oleje a prolisovaný česnek. Vše dusíme do měkka – gulášová polévka chce čas – minimálně hodinu. Až maso změkne, přilijeme horkou vodu. Přidáme na kostky nakrájené brambory a okořeníme majoránkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou barmbory OK. Zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě. Krátce (5-10 minut) povaříme a gulášová polévka je hotová.


TIP


gulášová polévka se může zahustit i nastrouhanou syrovou bramborou

místo syrového masa můžete použít i zbylé maso pečené či vařené – hovězí i vepřové – odpadne tak fáze dušení, můžete pak přidat kostku bujónu pro chuť

nejlepší chuť má gulášová polévka druhý den