Gnocchi – noky – s omáčkou z nivy + foto postup


Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy
gnocchi

mladá cibulka

niva

zakysaná smetana

kostka masového vývaru

oregáno, petrželka, česnek

Gnocchi – noky – s omáčkou z nivy – recept


Gnocchi se dají koupit v každé samce a tak není potřeba se zdržovat s jejich výrobou, i když recept na ně asi brzy také nafotíme.




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




Noky ohřejeme nejlépe v páře – jsou pak krásně kypré a měkké. Dvě mladé lahůdkové cibulky nakrájíme na tenká kolečka.




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




Do mělkého kastrólu nebo na hlubší pánev nalejeme 0,5 litrů vroucí vody, přidáme kostku masového vývaru, půl kávové lžičky oregána, nakrájenou cibulku a stroužek prolisovaného česneku. Přiklopíme a necháme 10 minut vařit.




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




Trojúhelníček nivy (od 115 do 130g) nakrájíme na větší kostky…




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




… a vložíme do pánve a pořádně rozmícháme. Sýr se začne pomalu rozpouštět, tak jej každou chvilku promícháme – to děláme asi tak 5 minut. V této fázi můžeme přidat jemně usekanou petrželku – omáčka pak dostane „zdravější“ barvu.




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




Niva se nám nikdy nerozpustí úplně, dělá malé hrudky – ale to je žádoucí. V ten moment, kdy už se niva dále nerozpouští (asi po 5 minutách míchání), přidáme kelímek zakysané smetany (cca 200g). A opět dobře rozmícháme. Necháme odkryté asi 5 minut mírně bublat – až nám omáčka zhoustne (vyvaří se voda z vývaru).




Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy




Podáváme teplé. Jak noky, tak omáčku. Dobrou chuť!





Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy