gnocchi
mladá cibulka
niva
zakysaná smetana
kostka masového vývaru
oregáno, petrželka, česnek
Gnocchi – noky – s omáčkou z nivy – recept
Gnocchi se dají koupit v každé samce a tak není potřeba se zdržovat s jejich výrobou, i když recept na ně asi brzy také nafotíme.
Noky ohřejeme nejlépe v páře – jsou pak krásně kypré a měkké. Dvě mladé lahůdkové cibulky nakrájíme na tenká kolečka.
Do mělkého kastrólu nebo na hlubší pánev nalejeme 0,5 litrů vroucí vody, přidáme kostku masového vývaru, půl kávové lžičky oregána, nakrájenou cibulku a stroužek prolisovaného česneku. Přiklopíme a necháme 10 minut vařit.
Trojúhelníček nivy (od 115 do 130g) nakrájíme na větší kostky…
… a vložíme do pánve a pořádně rozmícháme. Sýr se začne pomalu rozpouštět, tak jej každou chvilku promícháme – to děláme asi tak 5 minut. V této fázi můžeme přidat jemně usekanou petrželku – omáčka pak dostane „zdravější“ barvu.
Niva se nám nikdy nerozpustí úplně, dělá malé hrudky – ale to je žádoucí. V ten moment, kdy už se niva dále nerozpouští (asi po 5 minutách míchání), přidáme kelímek zakysané smetany (cca 200g). A opět dobře rozmícháme. Necháme odkryté asi 5 minut mírně bublat – až nám omáčka zhoustne (vyvaří se voda z vývaru).
Podáváme teplé. Jak noky, tak omáčku. Dobrou chuť!