Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou na ohni + foto postup


Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou
vepřové mlété maso

hovězí mleté maso

vejce

strouhanka

česnek, petrželka

pivo

sůl, pepř

koření do mletých mas

směs pepřového koření

sádlo

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou na ohni – recept

Do mísy dáme mletá masa v poměru 1:1. V tomto případě dáme 400 g vepřového a 400 g hovězího masa. Osolíme, opepříme, přidáme koření do mletých mas a 2 celá syrová vejce.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Přidáme nadrobno usekaný česnek a asi 50g kukuřičné strouhanky – může být i normální, ale je to fakt rozdíl… A vidličkou vše promícháme – ne v nějakém mixeru či hnětači, ale ručně. Jde o to, aby směs – těsto – byly dokonale promíchané, ale aby zůstal hrubý charakter mletého masa.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Promíchanou směs dáme na několik hodin odležet do chladu. A přesuneme se na chalupu. V ohništi uděláme dost žhavého a pak už jen přikládáme po jednom malém polínku – oheň musí být stálý, ale mírný…

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Na oheň dáme prohřát velký nerezový plech nebo pánev. Vysvětlíme psovi, pokud má jako ten můj tendence olizovat ten žhavý plech, že musí počkat, až bude maso hotové, že se na něj jistě dostane…

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Tak a teď omáčku. Na zahřátý plech dáme 2-3 lžíce sádla, 2 velké lžíce plnotučné hořčice a vše promícháme.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Přilijeme světlé pivo, asi tak 3 dcl. Počkáme až začne vařit a nasypeme pepřové koření – směs nahrubo umletých barevných pepřů.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Zatímco se nám prohřívá omáčka, uděláme si z masa placičky nebo válečky. Nejprve uhněteme kuličku, kterou několikrát promáčkneme a tím se těsto dokonale promíchá. Pak vytvarujeme placky…

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

… nebo válečky.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

 

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Do bublající omáčky vložíme placičky a válečky.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Máme-li čerstvou petrželku, hrstičku přidáme do omáčky. Přihodíme polínko a čekáme…

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

… občas trochu popostrčíme, aby se nám to nechytlo. Ale díky omáčce a mírnému ohni se to vůbec nepřipaluje.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Asi po 20 minutách (až nám začne světlat i horní část masa) placičky a válečky obrátíme.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Pokud je to potřeba, dolijeme pivo (bude více omáčky).

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Ani ne po dalších 15 minutách máme hotovo.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

Podáváme s pečivem a můžeme se vyřádit i na zeleninové obloze. Já měl chuť jen na maso a velký hlad, tak jsem se s přílohami nepáral a také servírování bylo spartánské. Ale moc jsme si pochutnali…

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou

… a jako třešínka na dortu (žlučníkáři – nejen z Ostravy – POZOR!!!) jsme vymázli chlebem fantastickou omáčku.

 

Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou