250 g bílých fazolí
200 g domácího uzeného masa
1 velká cibule
1 mrkev
1,5 lžíce sádla
sůl, pepř
kostka zeleninového bujónu
ocet podle chuti
majoránka
4 kuličky nového koření a 1 bobkový list
4 stroužky česneku
2 lžíce světlé instantní jíšky
Fazolová polévka s uzeným masem – recept
Propláchnuté fazole namočíme den předem.
V hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm jemně nakrájenou cibuli, poté přidáme na nahrubém struhadle nakrájenou mrkev, chvíli restujeme. Pak přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 prolisované stroužky česneku, nové koření, bobkový list. Promícháme a přidáme namočené fazole i s vodou, ve které se namáčely a dolijeme ještě vodou tak, aby byla mírně nad fazolemi.
Přidáme ještě kostku zeleninového bujónu a vaříme až fazole změknou.
Uvařené fazole zahustíme (ale nemusíme) hotovou instantní světlou jíškou, přidáme ještě zbylé 2 stroužky česneku utřeného se solí, podle chuti promnutou majoránku a pár kapek octa. Necháme provařit a fazolová polévka s uzeným masem je hotová.
TIP
Kdo chce, může si do polévky přidat jemně usekanou bazalku.