Ovesná kaše je plnohodnotná teplá snídaně, která je velmi vhodnou alternativou sladkých snídaní. Zasytí na dlouhou dobu a navíc chutná naprosto báječně. Mák je navíc plný živin a vitamínů a sušené švestky kaši příjemně osladí. Kaši můžete dělat s vodou, klasickým mlékem, ale určitě neprohloupíte, pokud sáhnete po některém z rostlinných mlék. My jsme použili mandlové, které se k máku báječně hodí. Mandlemi pak navíc kaši dozdobíte a nebude mít chybu!
Na jednu porci budete potřebovat:
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- cca 0,1 rostlinného mléka (nebo více, pokud máte kaši rádi spíše tekutější)
- 5 sušených švestek
- 1 lžíci mletého modrého máku
- mandle na dozdobení
Postup:
Sušené švestky propláchněte teplou vodou (pozn.redakce: to nemusíte dělat, pokud kupujete nesířené ovoce v bio kvalitě) nakrájejte na plátky. Vložte na pánev s nepřilnavým povrchem a nechte prohřát. Přisypte vločky a nechte jemně osmahnout, dostanou příjemnou oříškovou chuť. Přilijte rostlinné mléko a za stálého míchání nechte zhoustnout do požadované hustoty. Ke konci přimíchejte mák. Kaši nalijte na talíř a dozdobte dle vašeho uvážení. Dětem ještě můžete zakápnout trochou čekankového sirupu.