Citrónové kuře

Výborné a jednoduše připravené dietní kuřátko.

1 menší kuře (asi 1 kg)
1 lžíce oleje
1 citrón
1 lžíce světlé sójové omáčky
sůl
1 malé kyselé jablko
svazek zelené petrželky

Citrónové kuře – recept

Omyté a osušené kuře uvnitř posolíme. Citrón dobře omyjeme horkou vodou, škrábkou na brambory z něj okrájíme kůru, potom vymačkáme šťávu. Z omytého jablka odstraníme jaderník a rozkrojíme jej napůl.
Do kuřete vložíme omytou a okapanou petrželku a obě půlky jablka, kuře posolíme i povrchu a dáme na pekáč.
Smícháme citrónovou šťávu, sójovou omáčku a olej a kuře ze všech stran dobře potřeme. Citrónovou kůru nakrájíme na tenké nudličky, které nasypeme kolem kuřete. Podlijeme sklenkou vody a dáme péct do předehřáté trouby.
Během pečení kuře obracíme, potíráme zbylou marinádou a přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme horkou vodou.
Z upečeného kuřete odstraníme jablko a petrželku, kuře naporcujeme a přelijeme přecezeným výpekem.

Citrónové kuře podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.