Vyzkoušejte chutné lidové jídlo z Jestřebích hor!
1 kg brambor
250 g hladké mouky
1 vejce
500 g jablek (hrušek, švestek bez pecek)
2,5 dl mléka
sůl
trochu cukru
60 g másla na vymazání pekáče
Bramborový strouhanec s ovocem – recept
Oškrábané brambory nastrouháme, rychle vymačkáme vodu a hned zalijeme mlékem, aby nezčernaly. Osolíme, osladíme (podle kyselosti ovoce a vlastní chuti) a přidáme mouku i vejce.
Jablka nebo hrušky oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na větší kousky (švestky jen rozpůlíme) a promícháme s těstem, které pak naplníme do dobře vymazaného pekáče a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Bramborový strouhanec s ovocem nakrájíme na větší čtverce, můžeme je i pocukrovat (ale nemusíme) a podáváme.
Chutná výborně!