Bramborový nákyp

5 velých brambor
2 lžíce másla
1,5 dl mléka
sýr niva (nebo hermelín, čedar, ementál)
sůl, pepř
4 vejce
muškátový oříšek
petrželka, pažitka, libeček
hl. mouka a olej na vymaštění a vysypání mísy

Bramborový nákyp – recept

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a rozmačkáme na kaši. Přilijeme mléko, rozpuštěné máslo a nastrouhaný sýr. Všechno promícháme, okořeníme a přidáme drobně nakrájené bylinky (petrželku, pažitku, libeček).
Vmícháme žloutky, vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho do směsi.
Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Připravenou směs – bramborový nákyp vložíme do zapékací mísy a ve vyhřáté troubě zapékáme asi 35 minut (až povrch zezlátne a vytvoří se mírná kůrčička).

TIP

Hotový bramborový nákyp můžeme podávat jako samostatný chod jak v teplé, tak studené úpravě anebo i jako přílohu. Hotový nákyp můžeme ozdobit např. pokrájeným rajčetem a kouskem petrželky, nebo jej můžeme přelít sýrovou omáčkou a podávat se salátem z čerstvé zeleniny.