350 g vepřové krkovičky
 sůl, pepř
 2 lžíce másla
 asi 2 lžíce mleté papriky
 3 lžíce oleje na smažení
 2 cibule
 125 ml bílého vína
 2 lžíce hladké mouky, 1250 ml vývaru
 400 g kysaného zelí
 2 bobkové listy a 2 lžičky majoránky
  500 g brambor
  250 g kysané smetany, dle potřeby cukr
Vepř. krkovičku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky, které osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem a obalíme v mleté paprice. Na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso na něm rychle ze všech stran opečeme.
 Cibule nakrájíme nadrobno . V hrnci rozpustíme máslo a cibule na něm krátce opečeme, zaprášíme je pak hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Přilijeme víno s vývarem a vše přivedeme k varu.
 Do vroucího základu vložíme orestované maso, nadrobno pokrájené kysané zelí a bobkové listy, přidáme majoránku. Polévku necháme vařit asi 50 minut.
 Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Když je maso v polévce téměř měkké, přidáme je do hrce a vše dovaříme doměkka. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem, odstavíme z ohně a přidáme kysanou smetanu.
TIP:
Polévka je velmi sytá, může být proto servírov ána jako samostatné jídlo. Ještě lepší je na druhý den!