50/4 – Kynuté knedlíky s jablkohruškovými povidly + foto postup




Uvařte si chutné, levné, časově nenáročné kynuté knedlíky pro celou rodinu a ještě vám zbude na nákup jednoduché hotové polévky ze sáčku.

300 g polohrubé mouky
špetička soli
1 celé vejce
1,5 dl mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru
domácí povidla jablkohrušková nebo koupená švestková aj.
80 g másla na polití knedlíků
mletý cukr a granko (nemusí být) na posypání knedlíků

R o z p o č e t :

polohrubá mouka – 3 Kč
1,5 dl mléka – 2 Kč
droždí – 2 Kč
vejce – 3 Kč
povidla (nemáme-li z vlastní výroby) – 15 Kč
máslo – 8 Kč
cukr, granko – 6 Kč

C e l k e m : 39 Kč

50/4 – Kynuté knedlíky s jablkohruškovými povidly – recept

Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetičku soli, vejce a vlijeme vzešlý kvásek. Ten si připravíme mírným zahřatím mléka (spíš vlažné) v malém kastrolku, do kterého přidáme 1 lžičku cukru krupice a rozdrobené droždí, přikryjeme pokličkou a za 1 – 2 minuty se droždí “rozteče” – a kvásek je hotový.




Mouku, vejce a kvásek uhněteme el. hnětačem na středně tuhé těsto, které necháme (přikryté čistou utěrkou) kynout asi půl hodiny (těsto zdvojnásobí objem).




Pak polévkovou lžící klademe na pomoučený vál kousky těsta…




…poté z nich vytvarujeme placičky, na které klademe lžičku povidel.





Placičky prsty uzavřeme a spojením dolů klademe znovu na vál, necháme asi 10 min. znovu nakynout.




Mezitím si připravíme široký kastrol s vodou, do kterého rozložíme napařovač knedlíků (ten můžeme potřít kouskem másla, knedlíky se nepřilepí)…




…a až voda začne vařit, naklademe na napařovač knedlíky, přiklopíme poklicí a za 10 minut jsou kynuté knedlíky s jablkohruškovými povidly spolehlivě hotové.

Na talíři pak knedlíky polijeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým cukrem a poprášíme grankem.



TIP

Knedlíky můžete jindy plnit např. čerstvým nebo kompotovaným ovocem (např. meruňkami, švestkami, jablky aj.), nebo tvarohovou náplní, mákovou náplní – fantazii se meze nekladou, jen suroviny jsou pak cenově náročnější.