Zeleninová polévka s kapáním

Rychlá, levná, dietní a hlavně chutná zeleninová polévka přijde vhod nejen v létě.

2 růžičky květáku
2 střední brambory
1 mrkev
1/2 kedlubny
sůl
asi 1/4 kostky masoxu (nebo lžičku vegety ap.)
zelené natě (celeru, petrželky, libečku, cibulky, pórku)
1 vejce
hladká mouka

Zeleninová polévka s kapáním – recept

Asi do 1,5 l studené, mírně osolené vody vložte omytou, na přiměřené kostky nakrájenou zeleninu (brambory, mrkev, kedlubnu) a budete-li zrovna k obědu tento nebo následující den dělat květák (řízky, mozeček aj.), dejte jej omytý – celý asi na 8 – 10 min. povařit. Květák pak vyjmete k dalšímu použití a zpět do polévky vložíte jen drobné růžičky. Do polévky pak přidáte zelené natě (nejlépe vcelku, lépe se pak z polévky odstraní), kousek masoxu ev. trošku vegety a krátce povaříte.
Z vajíčka, špetky soli a hladké mouky si uděláte kapání, které přes vidličku lijete do polévky, krátce povaříte, dochutíte solí ev. j. kořením podle chuti, vyjmete zelené natě a zeleninová polévka s kapáním je hotová.

TIP

Zeleninovou polévku s kapáním si můžete připravit i z jiné zeleniny, kterou máte rádi, třeba i bez kapání, jen s vajíčkem anebo s jiným kapáním či nočky. Velmi chutná je s kapáním z droždí, které si připravíte rozpuštěním kousku másla, na něm necháte zesklovatět hodně najemno posekanou 1/2 menší cibule, přidáte necelou kostku droždí , a až se rozpustí, necháte vychladnout. Pak přidáte vejce, špetku vegety a hrubou, ev. polohrubou mouku nebo dět. krupičku a zavařujete kapání do vařící polévky.