1/2 kg (3ks) kuřecích prsíček
1 kg brambor
20 dkg slaniny
2 mladé cibulky
2 červené kapie
3-4 stroužky česneku
2 vejce
5-7 plátků sýra (eidam 30)
1 kelímek zakysané smetany
koření na francouzské brambory
sůl, pepř
olej
Zapékané brambory s kuřecím masem – recept
Oloupané a omyté syrové brambory nakrájíme na větší kousky – třeba každou půlku na 6 kousků.
Kapie nakrájíme na menší kousky.
Mladou cibulku nakrájíme na malá kolečka, česnek pak na tenké plátky. Kdo česnek nemá rád, tak ho tam nedá.
Vše nasypeme do jedné mísy…
Slaninu nakrájíme na menší kostičky…
… přidáme do mísy a v míse vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky (asi 2x2cm). Osolíme, opepříme (na prkénku)…
… a znovu vše promícháme v míse.
Do misky vyklepneme 2 vejce, přidáme zakysanou smetanu a koření na francouzské brambory…
… a vše metličkou umícháme na krém.
Na dno rendlíku nalejeme (olivový) olej a poklademe na tenko (asi 3-5mm) nakrájenými kolečky z brambor.
Na na kolečka nakrájené brambory opatrně poklademe obsah mísy. Vařečkou rozprostřeme směs po celém rendlíku. Z misky pak vše zalijeme krémem tak, aby se krém dostal do všech částí rendlíku…
… pomůžeme si přitom vařečkou. Můžeme i zlehka promíchat.
Vložíme do předehřáté trouba a na středním ohni pečeme 20 – 25 minut. Pak na chvíli pekáč povytáhneme z trouby…
… a poklademe vrch plátky sýra (můžeme použít i strouhaný sýr a vrch posypat). Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 25-30 minut.
… a takhle to vypadá, když je to hotové. Před koncem pečení můžeme zkusit kousek brambory, jestli je hotová. Můžeme použít i brambory předvařené, tím se doba pečení zkrátí, ale brambory pak nejsou tak křupavé :-(
Pod rozpálené nádobí můžeme použít silikonovou podložku, funguje to bezvadně.
Podáváme teplé, ale jedlé je to i studené. Porcování může být trošku problém, ale na chuti to nic nemění. Ideální přílohou jsou rajčata, zelený nebo ledový salát, nic nepokazíme trochou tatarské omáčky…