Zapečené kuřecí řízečky

0,5 – 0,7 kg kuřecích prsou
sůl, česnekový pepř
2 stroužky česneku
150 g anglické slaniny
olej
250 g cibule
150 g strouhaného tvrdého sýra

Zapečené kuřecí řízečky – recept

Kuřecí prsa rozřízneme na dva tenčí plátky.( Můžeme použít i krůtí prsa, ta pak krájíme na plátky široké 1/2 cm.)
Maso naklepeme, velmi mírně osolíme a okořeníme česnekovým pepřem. Kdo chce, může potřít ještě prolisovaným česnekem.

Pekáček nebo zapékací mísu si vymažeme olejem a polovinu surovin klademe v pořadí: anglická slanina, okořeněné plátky, nakrájená cibule, nastrouhaný sýr a ve stejném pořadí navrstvíme ještě jednou. Na závěr musí zůstat vrstva strouhaného sýra, kterou pokapeme asi 2 lžícemi oleje a dlaní stlačíme vše tak, aby se vrstvy spojily.
Takto připravené řízečky necháme asi půl hodiny odležet a pak pečeme při teplotě 220° C nejdříve zakryté asi 20 minut, pak odkryjeme a zhruba 10 až 15 minut dopečeme, aby vznikla zlatavá kůrčička.



Zapečené kuřecí řízečky podáváme s různě upravenými bramborami (např. opečenými, s kaší, vařenými aj.), s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.