libové vepřové maso (kotleta)
cuketa
dýně
mrkev
grilovací koření
sojová omáčka
citronová šťáva
olej, sůl
U tohoto receptu záměrně neuvádím hmotnosti – stačí uvést poměr hmotností – na 1 díl masa dejte 1 díl dýně, 1 díl cukety – a 1 díl mrkve. Vše velice přibližně – s několika deky sem nebo tam si nedělejte hlavu!
Vepřové maso – může to být kotleta bez kosti nebo kýta – nakrájíme na tenké (asi 1 cm) plátky a ty pak ještě na nudličky – výsledkem by měly být hranolky silné asi 1 x 1 cm.
|
|
|
Maso mírně osolíme, přidáme 2 polévkové lžíce (na cca 300g masa) sojové omáčky a 1/2 polévkové lžíce grilovacího koření. To si zvolíme dle vlastní chuti – v našem případě to bylo gril mexiko. Nakonec zakápneme citrónovou šťávou – asi tak 1 kávovou lžičku. Promícháme a necháme 20-30 minut odležet.
|
|
|
2 malé dýně Hokaido jsou velké asi jako tenisáky – ale mohou dorůst i velikosti míče na házenou (na mé zahrádce teda větší nevyrostly). Tyto dýně se nemusí loupat – mají tenkou slupku. Ale já je loupu – lépe pak chytnou chuť. Oloupané dýně rozkrojíme…
|
|
|
… vyloupneme lžící vnitřek – tedy zrníčka a „hadrovité“ jádro. Pak si oloupeme cuketu…
|
|
|
…vydlabeme zrníčka a cuketu a dýně nakrájíme na hranolky opět silné asi 1×1 cm. Přidáme 2-3 polévkové lžíce sojové omáčky a promícháme. Necháme 20 minut odležet.
|
|
|
Na pánvi si rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje a přidáme maso. Osmahneme jej až zesvětlá a asi 5 minut restujeme za občasného míchání na prudším ohni.
|
|
|
Přidáme dýni a cuketu, promícháme a přidáme mrkev – já jsem použil mraženou baby karotku – má skvělou chuť. Jinak použijeme na hranolky nakrájenou čerstvou mrkev.
|
|
|
Chvíli vše mícháme a restujeme – až nám začne zelenina pouštět štávu. Vše pořád na prudkém ohni. Nezakrýváme pokličkou – necháme pustit štávu a pak za občasného promíchání necháme tu šťávu vypařit (10-15 minut). Čím kratší čas zeleninu tepelně zpracováváme, tím bude křupavější a lepší.
|
|
|
…a máme hotovo.
Servírujeme teplé, přílohy netřeba. Dobrým zeleninovým dresingem nic nepokazíme. Dobrou chuť!