Vaříme s chilli

Tolik oblíbené chilli! Na jazyku umí vykouzlit pořádnou bouři chuti, ve tváři pak sopečné území. Slzy deroucí se do očí a znecitlivělá tvář je pro někoho utrpením, pro jiné adrenalinovým zážitkem. Ve většině případů a v klasické míře však v kuchyni používá asi každý. Umí dochutit spoustu pokrmů, pro jeho pálivost s ním však musíme opatrně. Protože když nám ujede ruka, z původně zamýšleného lehce pikantního jídla se vzápětí může stát velmi ohnivý pokrm, který bude pro slabší povahy nekonzumovatelný. Můžeme v kuchyni využít v čerstvé formě, kdy si chilli papričky koupíme v obchodě/na trhu nebo si je na okenním parapetu nebo venku sami vypěstujeme. Seženeme i rozemleté na hrubší a velmi jemný prášek. Víte, že existují pokrmy, kde nám s tímto kořením ruka ujet můžeň Větší poměr chilli si mimo jiné žádá oblíbený texaský pokrm Chilli con carne, jak si jej připravitň

Chilli con carne

Chilli con carne je klasický texaský pokrm, který byste si mohli lehce splést s mexickou kuchyní. Jeho typickou chuť způsobuje zejména chilli, které je pro tento pokrm nepostradatelné. Ne nadarmo se název této plodiny promítl i v názvu pokrmu. Na chilli con carne potřebujete: 1 cibuli, 1 lžíci oleje, jednu velkou čerstvou červenou papriku, 2 stroužky česneku, půl kila hovězího mletého masa, hovězí vývar, 400 g konzervovaných rajčat, 2 lžičky rajčatového protlaku, 400 gramů sterilovaných červených fazolí, koření: sladkou papriku, římský kmín,majoránku, cukr, sůl, pepř, tolik důležité chilli, 2 lžíce cukru nebo kostičku hořké čokolády.

 

Začněte s přípravou zeleniny – cibuli, papriku i česnek nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, vhoďte na ni nakrájenou cibulku a nechte zesklovatět. Poté přidejte nakrájenou papriku, česnek a koření chilli, kmín a sladkou papriku. Ke směsi přidejte mleté hovězí maso, které rovnoměrně osmahněte. Přilijte připravený vývar, konzervovaná rajčata, majoránku, sůl, cukr a pepř. Chvilku poduste, přiveďte k varu a přiklopte pokličkou. Je dobré stáhnout plamen a směs nechat jen maličko pobublávat. Poslední ingrediencí jsou fazole, které z konzervy sceďte a přidejte do pánve, pak ještě chvilku povařte. Místo cukru zkuste přidat čokoládu a vychutnejte si chuť opravdové speciality. Přejeme dobrou chuť!

 

Chilli v kuchyni využijete i pro přípravu brambor s texaským chilli, pro přípravu pivního chilli guláše, dýně pečené s česnekem a chilli a pro spoustu dalších pokrmů. Jak jednou toto koření do své kuchyně přinesete, už nikdy nestrpíte jeho nedostatek.