Těsto:
240 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g Hery
80 g loupaných mandlí
1 žloutek
citrónová kůra
Na dokončení – ozdobu:
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
event. i čokoládovou mléčnou polevu
Vánoční cukroví – Mandlové rohlíčky – recept
Prosátou mouku smícháme s cukrem a nastrouhanými mandlemi, s nastrouhanou kůrou z 1/2 citrónu, se žloutkem a ztuhlou Herou nastrouhanou na hrubém struhadle. Všechny suroviny dobře zpracujeme na hladké těsto, které po zpracování zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout asi půl hodiny.
Z těsta pak vyválíme tenký váleček (podle toho, jak velké či malé rohlíčky chceme mít), nakrájíme jej na stejné kousky a z nich pak tvarujeme rohlíčky, které klademe na připravený plech vyložený pečicím papírem.
Mandlové rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 10 – 12 minut.
Po upečení a částečném vychladnutí mandlové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Mandlové rohlíčky můžete ozdobit jen obalením v cukru anebo ještě též přestříkáním rozpuštěnou mléčnou čokoládou, nebo namáčením konce rohlíčků do čokolády.
TIP
Ze stejných ingrediencí si namísto mandlových rohlíčků můžete udělat rohlíčky z lískových oříšků. To pak jen namísto citrónové kůry dáte trošku skořice.