Tvarohové noky s ovocnou omáčkou

500 g tvarohu
50 g másla
3 vejce
2 lžíce krupice
2 lžíce hrubé mouky
strouhanka
sůl
máslo na pokapání noků

Na omáčku:
6 lžic džemu (rybízový, višňový, meruňkový apod.)
1 dl sladké smetany

Tvarohové noky s ovocnou omáčkou – recept

V míse utřeme změklý tuk s tvarohem, přidáme špetku soli, vejce, krupici a hrubou mouku. Podle potřeby případně zahustíme prosátou strouhankou, až vznikne vláčné těsto, které dobře promícháme. Lžicí namáčenou ve vlažné vodě vykrajujeme z těsta podlouhlé noky a vkládáme je do vařící, mírně osolené vody. Vaříme je 6 – 8 minut.
Uvařené noky vybereme cedníkem, necháme okapat a pokapeme rozehřátým máslem (ev. jiným vhodným tukem).
Podáváme horké, poléváme ovocnou omáčkou, kterou si připravíme tak, že postupně rozmícháme džem se smetanou.

TIP

Tvarohové noky s ovocnou omáčkou můžeme polévat i jinak připravenou omáčkou, např.: ovocný džem (nebo švestkovou klevelu – rozvar z čerstvých švestek) posypeme skořicí a rozmícháme s citrónovou šťávou a cukrem.