hlava a vnitřnosti z 1 – 2 kaprů
300 g polévkové zeleniny (mrkev, celer,petržel)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička mražené zelené petrželky (nebo svazek čerstvé)
1 rohlík
sůl
Tradiční rybí polévka – recept
Kapří hlavu omyjte, vyřízněte z ní žábry, vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte špetku soli a vařte 15 minut. Pak vývar přes jemné sítko slijte a uschovejte.
Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného hrnce, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte.
Z hlavy oberte maso (opatrně, je plná kostiček), z vnitřnosti odstraňte a vyhoďte střevní trubici a vše, co nelahodí vašim očím.
Máslo rozehřejte v dalším kastrolu, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a míchejte, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu. Pak ji zalijte rybím vývarem z hlavy, přiveďte k varu a vařte zase 15 minut, až je zelenina úplně měkká. Částečně ji rozmačkejte v polévce šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Polévku pak poprašte lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě 5 minut, aby zhoustla.
Do polévky vložte obrané rybí maso a pokrájené vnitřnosti a dál ji už nevařte, přidejte do ní ještě nasekanou petrželku a tradiční rybí polévka je hotová.
Rohlík rozkrájený na kostičky a opečený dáme na talíře a zalijeme polévkou.