Švestkové buchty se skořicovým cukrem

640 g polohrubé mouky (+na vysypání pekáče)
asi 4 dl mléka
3 žloutky
1 celé vejce
70 g cukru moučka (+ trošku na pocukrování buchet)
250 g másla
kůra z 1/2 citronu
špetka soli
40 g droždí
asi 1/2 kg vypeckovaných švestek
1 sáček vanilkového cukru
2 sáčky skořicového cukru

Švestkové buchty se skořicovým cukrem – recept

V 1 dl vlažného mléka rozmíchejte rozdrobené droždí se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky a nechte v teple (pod utěrkou) vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, vlijte vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky a vejce, přidejte cukr, polovinu rozpuštěného vlažného másla, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Vypracujte nelepivé hladké těsto, přikryjte ho čistou suchou utěrkou a nechte v teple kynout až zdvojnásobí svůj objem.
Na posypaném vále pak těsto vyválejte asi 2 cm silný plát, který rozkrájejte na čtverce a doprostřed každého zabalte 2 i více (podle velikosti) půlky omytých, osušených a vypeckovaných švestek, které jste předtím lehce obalili ve vanilkovém a skořicovém cukru. Okraje dobře spojte a uzavřete.
Vytvořené buchty potřete ze stran rozpuštěným máslem a skládejte je těsně vedle sebe spojem dolů na máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáč.
Zbylým máslem potřete švestkové buchty se skořicovým cukrem na povrchu a nechte v teple nakynout.
Buchty pečte v předehřáté troubě na 180° C dozlatova (asi 35 minut).
Upečené švestkové buchty se skořicovým cukrem po vychladnutí vyklopte, oddělte od sebe a podávejte poprášené moučkovým cukrem.

TIP

Buchty můžete plnit i jiným ovocem, např. meruňkami, jablky, hruškami, zralými jahodami apod. nebo ovoce kombinovat s tvarohovou náplní.