Staročeské boží milosti

300 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
špetku soli
20 g másla
2 žloutky
2 lžíce rumu
50 ml mléka
hladkou mouku na vál
olej na smažení

Staročeské boží milosti – recept

Na vál prosijeme hladkou mouku spolu s cukrem a špetkou solí. Přidáme máslo, žloutky, rum a mléko.
Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladnu rozležet.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník asi 2 mm silný a rádýlkem ho potom rozdělíme na čtverečky. Každý kousek nakonec pouze uprostřed dvakrát rádýlkem „nařízneme“ a čtverečky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Usmažené staročeské boží milosti pokládáme na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku a těsně před podáváním je lehce pocukrujeme.

TIP

Toto staročeské pečivo je rychle připraveným jednoduchým pohoštěním, které chutná. Naše babičky je pekly na vánoce, velikonoce aj. svátky. Těsto by se však mělo dobře zpracovat, aby se při smažení tvořily „puchýře“. Nemáte-li rum, můžete dát bílé víno.