Špenátová polévka se smetanou a vejci

1 balení zmrazeného špenátu
2 lžíce másla
1 cibule
3 lžíce hladké mouky
1 kostka masoxu
špetka pepře, sůl
2 dl smetany
4 vejce uvařená natvrdo
petrželka

V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme nakrájenou cibulku a osmahneme ji. Přidáme mouku (podle potřeby můžeme ještě přidat lžíci oleje), osmahneme ji, promícháme a vše zalijeme asi 3/4 l vody. Přivedeme k varu a za stálého míchání vložíme rozmrazený špenát. Přidáme masox, pepř a případně dosolíme. Vaříme asi 10 minut, pak vlijeme smetanu a ještě necháme přejít varem.
Do hotové polévky nakrájíme uvařená vejce.

TIP

Podobně můžeme připravit polévku z růžiček brokolice, z mrkve nebo pórku. Do nich pak namísto vajec natvrdo můžeme přidat rozšlehaná vejce a nechat je srazit. Nakonec můžeme přidat nasekanou petrželku.