Smetanové brambory

smetanove brambory

Nejjednodušší jídlo a zároveň sofistikovaná příloha. Když navíc brambory do pekáčku krásně naskládáte, bude to nejen dobré, ale i oku lahodící jídlo. Je oblíbené zejména u dětí a maminky jistě ocení, že budou mít hotovo, dřív, než bys řekl švec! Sezóna brambor je v plném proudu. Zkuste náš recept pro 4 osoby jako hlavní jídlo, případně pro 6 osob v rámci přílohy.

Budete potřebovat:

  • asi 1 kg oloupaných brambor (4-5 větších)
  • 250 ml vysokoprocentní smetany
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kvalitní „vegety“, nejlépe domácí
  • špetku mletého muškátového oříšku

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Krájet můžete v ruce klidně hned nad vymazaným pekáčkem nebo zapékací miskou. Vždy, když máte další patro brambor, nezapomeňte je posolit a malinko posypat kvalitní vegetou. Až budete mít všechny brambory nakrájené, smetanu ochuťte opravdu malou špetkou muškátového oříšku a zalijte brambory. Pečte na 180 °C 45-60 minut, dokud nebudou brambory na vrchu krásně zlatavé a hlavně zcela měkké.