300 g hlávkového zelí
200 g zelených paprik
200 g cibule
ocet
Na marinádu:
1/8 l octa
1/16 l hovězího vývaru
2 lžíce oleje
trochu cukru a soli
20 g nastrouhaného křenu
10 g jemně nakrájeného kopru
Slovenský zeleninový salát – recept
Hlávkové zelí, papriky a cibuli nakrájíme na jemné nudličky, vše vložíme do většího síta a ponoříme asi na 2 minuty do vroucí okyselené vody.
Vychladlou zeleninu přelijeme v míse marinádou z octa, vývaru, cukru, soli, nastrouhaného křenu, nakrájeného kopru a oleje. Dobře promícháme, vařečkou upěchujeme a si za hodinu po odležení v chladu slovenský zeleninový salát podáváme.
Slovenský zeleninový salát se dobře hodí a chutná k vařenému hovězímu žebru, k ovaru, k čevapčiči, k sekané a k opečeným špekáčkům.