Slané pečivo s nivou

500 g polohrubé mouky
250 g tuku (Hera, Perla ap.)
špetka soli
150 g strouhané nivy
1 žloutek
2 dl vlažného mléka
20 g droždí
1 lžíce cukru
vejce na potření pečiva, sezamová semínka, ořechy, mák aj. na posypání

Slané pečivo s nivou – recept

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, dáme špetku soli, uděláme důlek a nalijeme kvásek. Přidáme změklý tuk, nastrouhaný sýr, žloutek a vypracujeme těsto.
Na pomoučeném vále vyválíme placku o tl. 5 mm, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovým semínkem, kmínem, mákem, mletými ořechy, mandlemi aj.
Vykrajujeme různé tvary. Slané pečivo s nivou pečeme na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě při teplotě kolem 200° C do růžova.