
vejce
 
brambory
 
tvrdý sýr (eidam)
 
šunka
 
olej, sůl, pepř
 
Selská omeleta se šunkou – recept
 
Protože omeleta může být pro více lidí a může se dělat na různě velké pánvičce, množství surovin si můžeme měnit dle potřeby. Tato omeleta je připravovaná na menší pánvičce na palačinky a je pro jednoho strávníka. 2 menší syrové brambory nakrájíme na tenká kolečka 3-5mm. Brambory si předvaříme – nejlépe v páře. Na dno hrnce nalejeme trochu (2dcl) vody, vložíme „pařáček“, naklademe na něj brambory, mírně osolíme a přiklopíme pokličkou. Nové brambory „děláme“ maximálně 5 minut. Pokud máme uvařené brambory – třeba zbytek od jiného jídla, tak fázi tepelné úpravy brambor vypustíme.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
![]()  | 
![]()  | 
 
 
Než se nám brambory „uvaří“, nastrouháme si 100 g sýra a nakrájíme si 100 g šunky na malé čtverečky nebo kostičky.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
 
V misce si rozšleháme 2 syrová vejce a mírně osolíme. Můžeme přidat i trošičku (1-2 polévkové lžíce) mléka. 
 
![]()  | 
![]()  | 
 
 
Na pánev  nalejeme kávovou lžičku oleje a necháme pánev rozehřát. Kolečka brambor naklademe na pánev.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
 
Přidáme šunku a vše rovnoměrně zalijeme vejci.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
![]()  | 
![]()  | 
 
Přisypeme sýr a necháme na mírném ohni prohřát.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
Pokud máme rádi vajíčka hodně udělaná (nebo když vaříme pro děti), pomůžeme si „fintou“ – přiklopíme na pánev s omeletou pokličku. Omeletu pečeme asi 6-8 minut.
 
![]()  | 
![]()  | 
 
 
S pánvičkou s nepřilnavým povrchem se nám omeleta nebude přichytávat a krásně půjde z pánvičky sundat.
 
![]()  | 
 


















