krabička sardinek v oleji
1 vejce
1 menší cibule
máslo nebo margarín
hořčice, sůl, pepř
Vejce uvaříme natvrdo. Cibulku nakrájíme najemno. Z rybiček slejeme olej, dáme do mísy. Přidáme nakrájenou cibulku, na menší kostičky nakrájené vejce, polévkouvou lžíci hořčice, polévkouvou lžíci margarínu nebo másla, osolíme a opepříme (dětem raději ne). Nic by nepokazila ani polévková lžíce kečupu. Vše pořádně rozmačkáme vidličkou a nakonec utřeme. Pokud máme mixér nebo nějaký sekací robot – jedině dobře, vše bude jemnější.
TIP
dochutit lze pár kapkami citrónové šťávy
množstvím másla nebo margarínu řídíte „hebkost“ pomazánky – čím více tuku, tím jemnější pomazánka – až pěna
pokud jsou v sardinkách kosti, byť měkké – vytáhněte je, děti to nesnáší
docela zajímavá varianta je i s 1-2 stroužky prolisovaného čeneku
místo sardinek poslouží i vykoštěná uzená makrela