Sardinková pomazánka

krabička sardinek v oleji

1 vejce

1 menší cibule

máslo nebo margarín

hořčice, sůl, pepř

Vejce uvaříme natvrdo. Cibulku nakrájíme najemno. Z rybiček slejeme olej, dáme do mísy. Přidáme nakrájenou cibulku, na menší kostičky nakrájené vejce, polévkouvou lžíci hořčice, polévkouvou lžíci margarínu nebo másla, osolíme a opepříme (dětem raději ne). Nic by nepokazila ani polévková lžíce kečupu. Vše pořádně rozmačkáme vidličkou a nakonec utřeme. Pokud máme mixér nebo nějaký sekací robot – jedině dobře, vše bude jemnější.


TIP


dochutit lze pár kapkami citrónové šťávy

množstvím másla nebo margarínu řídíte „hebkost“ pomazánky – čím více tuku, tím jemnější pomazánka – až pěna

pokud jsou v sardinkách kosti, byť měkké – vytáhněte je, děti to nesnáší

docela zajímavá varianta je i s 1-2 stroužky prolisovaného čeneku

místo sardinek poslouží i vykoštěná uzená makrela