Roštěnky na pivě

4 roštěnky
olej na naložení
1/2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 dl piva (desítky)
sůl, pepř
hotová tmavá jíška

Roštěnky na pivě – recept

Roštěnky naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutily a naložíme na 4 hodiny do oleje. Potom je osolíme a opepříme.
Na rozpáleném sádle roštěnky na pánvi po obou stranách opečeme, pak je vyjmeme na teplý talíř a na výpeku osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli.
Když je cibule dozlatova osmažena, vložíme na ni zpět roštěnky, podlijeme troškou piva a vody a dusíme doměkka. Během dušení roštěnky obracíme a podléváme pivem.
Měkké roštěnky na pivě zahustíme hotovou tmavou jíškou.

TIP

Namísto hotové jíšky můžeme roštěnky na pivě zahustit tvrdším chlebem, který nastrouháme na jemném struhadle, k nastrouhanému chlebu pak přidáme pivo, promícháme, vše nalijeme k masu a chvíli podusíme. Podle potřeby pak omáčku zředíme vývarem či pivem.
Roštěnky na pivě podáváme s rýží a ozdobíme je na kolečka pokrájenou cibulí.